Pietre pretioase fine ornamentale&Perle

Domnii Heinz Karl si Mircea-Dragomir Andrei publica la editura IPUNCT o carte rara in peisajul actual romanesc. Este vorba, asa cum spune si titlul, de “Pietre pretioase fine ornamentale-perle”.

Cateva cuvinte de inceput… 

Diferite motive au facut ca in Romania pietrele pretioase sa fie neglijate, neexistand practic nici un fel de lucrari de specialitate accesibile celor interesati. Chiar daca dupa 1989 au aparut unele carti care trateaza pietrele pretioase, acestea contin exclusiv informatii de ordin general, fie informatiile nu sunt suficient de precise astfel incat sa clarifice specificul acestui domeniu.

Terminologia folosita in aceasta carte corespunde celei acceptate de International Mineralogical Association (IMA)Confederation Internationale de la Bijouterie, Joaillerie, Orfevrerie, de Diamants, Perles et Pierres (CIBJO) ca si recomandarilor International Coloured Gemstone Association (ICGEA)

Speram ca aceasta lectura sa raspunda celor mai importante intrebari din acest vast domeniu. Ea se adreseaza cu precadere tinerilor, care vor avea dorinta si curiozitatea de a se dedica studiului acestui domeniu, cu perspective interesante in Romania. 

Cunoasterea pietrelor pretioase nu este un snobism si nici un capriciu trecator al modei, nu constituie doar o problema financiara pentru economisti sau o tema speciala pentru minerologi, istorici ai artei, arheologi si bijutieri, ci este in primul rand o chestiune de cultura generala, deoarece pietrele pretioase sunt strans legate de insasi istoria si civilizatia omenirii.